Gluten Killer od Czech Virus je účinný enzym Tolerase® G, který pomáhá rozkládat lepek ve střevech. Gluten Killer (s obsahem Tolerase® G) je prolin-specifická endopeptidáza nebo prolyl-oligopeptidáza a jedná se o jediný enzym, který má vědecky prokázáno, že pomáhá štěpit lepek v žaludku. Stále více osob pociťuje nepříjemné příznaky po požití potravin s lepkem, přestože ani nemusí trpět celiakií, ale mohou mít glutenovou senzitivitu. Tento problém je do jisté míry řešitelný právě přídavkem enzymů, které pomáhají tělu s jednodušším trávením a dovolují konzumovat širší množství potravin.
Níže popisujeme body, proč může být Gluten Killer vhodný produkt právě pro vás.
Lepek je bílkovina, která se vyskytuje v obilovinách, jakými jsou pšenice, špalda, žito a ječmen. Jiný název pro lepek je gluten a sestává ze dvou proteinů gliadinu a gluteninu. Nežádoucí reakce u citlivých jedinců vyvolává gliadin. Organismus postiženého reaguje na tuto bílkovinu jako by šlo o cizorodou látku. Onemocnění se projevuje zažívacími obtížemi, únavou, anemií, ale také zvýšeným rizikem dalších chorob. Častější než celiakie je glutenová senzitivita. Lidské tělo nedokáže účinně štěpit proteiny bohaté na prolin, a proto je až 13 % světové populace citlivých na lepek. Lepek je známý tím, že dává chlebu tvar, pevnost a strukturu. Je také v překvapivě široké škále dalších potravin, včetně cukrářských výrobků, zpracovaného masa a omáček.
Celiakie je autoimunitní onemocnění, které postihuje tenké střevo a způsobuje problémy s trávením. Toto onemocnění je způsobeno nepřiměřenou imunitní reakcí na gluten (viz. předchozí bod). Při celiakii tělo produkuje protilátky, které napadají střevní sliznici a poškozují střevní klky, které jsou odpovědné za vstřebávání živin z potravy. To může vést k poruchám vstřebávání živin a dalším problémům, jako jsou průjem, nadýmání, úbytek hmotnosti a únava. Celiakie se často diagnostikuje u lidí s genetickou predispozicí k této chorobě a může se vyskytnout v každém věku. Jedinou účinnou léčbou celiakie je dodržování bezlepkové diety, což znamená vyřadit ze stravy všechny potraviny obsahující pšenici, ječmen a žito, včetně mnoha pečiv, těstovin a obilných snídaňových cereálií.
Glutenová senzitivita je stav, kdy má jedinec příznaky citlivosti na potraviny obsahující gluten, aniž by trpěl celiakií nebo alergií na pšenici. Lidé s glutenovou senzitivitou mohou mít různé příznaky, jako jsou nadýmání, bolest břicha, průjem, zácpa, únava, deprese nebo ekzémy. Zatímco u celiakie a alergie na pšenici jsou protilátky zodpovědné za imunitní reakce na gluten, při glutenové senzitivitě se příznaky vyskytují bez jakékoli imunitní reakce. Mechanismus, kterým gluten způsobuje příznaky u lidí s glutenovou senzitivitou, není zcela znám, ale může být způsoben nesnášenlivostí některých složek v obilí nebo vlivem jiných faktorů, jako je stres. Diagnostikování glutenové senzitivity není jednoduché a zahrnuje vyloučení celiakie a alergie na pšenici a poté sledování příznaků v průběhu eliminace glutenových potravin ze stravy. Dodržování bezlepkové diety může pomoci snížit nebo eliminovat příznaky u lidí s glutenovou senzitivitou.
Tolerase® G je enzym, který v kyselém prostředí žaludku štěpí peptidové vazby lepku a štěpí je na jednotlivé aminokyseliny, které mohou být pohodlně absorbovány střevní stěnou. Prolylpeptidáza Tolerase® G poskytuje neuvěřitelných 580 000 PPI enzymatické aktivity na gram, díky čemuž je mnohem účinnější než konkurenční produkty. Poskytuje spotřebitelům citlivým na lepek, kteří drží bezlepkovou dietu, větší svobodu, protože se již nemusí obávat náhodné konzumace zbytkového lepku „skrytého“ v mnoha potravinách. Stabilní a aktivní v podmínkách žaludku s nízkým pH. Enzym je také odolný vůči trávení pepsinem. Vyřešení citlivosti na lepek je základním problémem pro zdraví střev a Gluten Killer pomáhá zajistit přidané trávicí enzymy, aby mělo vaše tělo snažší práci s rozkládáním lepku.
Tolerase® G je enzymatický přípravek obsahující prolin-specifickou endopeptidázu, enzym, který štěpí bílkoviny. Byl vyvinut za účelem zlepšení trávení u lidí s citlivostí na lepek. Lepek je složitá směs bílkovin, které jsou obsaženy v pšenici, ječmeni a žitu. Lidské tělo má potíže s trávením glutenových bílkovin, což může vést k řadě problémů trávicího traktu. U lidí s celiakií, což je autoimunitní onemocnění, způsobuje přítomnost glutenových bílkovin v potravinách zánět a poškození tenkého střeva. Tolerase® G dokáže štěpit lepek na menší kousky bílkovin, což usnadňuje jeho trávení. Je to užitečný pro lidi s nesnášenlivostí na lepek, kteří by si přáli jíst potraviny, které ho obsahují, aniž by trpěli trávicími problémy. Nicméně, Tolerase® G neodstraňuje lepek úplně, a proto se nemůže použít jako náhrada za bezlepkovou dietu pro lidi s celiakií. Tolerase® G se používá také pro zlepšení trávení potravin, které obsahují velké množství bílkovin, jako jsou luštěniny, sója, vejce a maso. To může pomoci lidem s citlivostí na proteiny těchto potravin, kteří mají potíže s jejich trávením. Vliv Tolerase® G na štěpení lepku závisí na dávce enzymu a na množství lepku v potravině. Lidé s celiakií by stále měli dodržovat bezlepkovou dietu.
Tento produkt je doplněk stravy, nejedná se o lék. Není vhodný jako náhrada bezlepkové diety. Produkt také není vhodný k léčbě ani prevenci celiakie!
Tolerase® L is a trademark of DSM.
Doporučené dávkování:
Upozornění: Uchovávejte mimo dosah dětí. Výrobek není určen pro děti, těhotné a kojící ženy. Výrobek vyroben v závodě zpracovávajícím mléko, vajíčka, sojové boby, korýše, rybí olej, ořechy. Skladujte v suchu při teplotě do 25 °C mimo dosah přímého slunečního záření. Chraňte před mrazem. Po otevření spotřebujte do 60 dnů. Výrobce neručí za případné škody vzniklé nevhodným použitím nebo skladováním. Není určeno jako náhrada pestré a vyvážené stravy a zdravého životního stylu.
1 kapsle | |
Tolerase® G | 200 mg |
Složení:
Veganská kapsle (hydroxypropylmethylcelulóza), rýžový škrob, Tolerase® G (Prolyl Endopeptidáza [minimálně 580 000 PPI (Protease Picomol International) na gram]).